Avem Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc. O vom sărbători în ultima duminică a lunii octombrie

Inițiatori Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului: “Un prilej pentru a consolida identitatea gastronomică românească.”

Proiectul, inițiat la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin de Cezar Ioan (Vinul.ro), Chef Nico Lontras (Rare Food Services)  și Cosmin Dragomir (gastroart.ro) a trecut cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă de Camera Deputaților, for decizional, după ce trecuse de Senat și de toate comisiile de resort. Documentul  a fost depus de către deputatul brașovean Mihai Mohaci și a suferit în parcusul legislativ câteva modificări față de forma inițială.

Ziua Națională a gastronomiei și vinului românesc poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni”,  e explicat Cezar Ioan (Vinul.Ro) unul dintre inițiatorii proiectului de lege, adoptat pe 27 martie de Parlament.

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc prevede:

Art.l.- Se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie. Art.2.- (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de cătrecelelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. (2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomie românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, a argumentat și Cosmin Dragomir (gastroart.ro)Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurile autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, chef Nico Lontras.

Miercuri, pe 16 aprilie, la ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin (de la ora 10:00, în Aula ASE București) inițiatorii vor lansa un ghid de bune practici pentru această lege.

In link puteti vedea si Manifestul pentru gastroinomia si Vinurile din România, inițiat la prima ediție a Congresului de gastronomie și Vin. 

Un Articol Vinul.ro